Verloop Goudprijs

Bij u besluit om goud te gaan kopen met als doel om daarin te gaan beleggen zult u een aantal zaken duidelijk moeten hebben. U zult de weg moeten weten naar de voor u geschikte manier van aankopen en daarbij de juiste handelaar moeten zoeken, maar ook zult u voordat u uw goud aan koopt een geschikte opslag moeten hebben geregeld. Wellicht het belangrijkste is om het juiste moment van aankoop te bepalen en daarvoor zult u zich moeten verdiepen in de goudprijs ontwikkelingen.

Het verloop van de goudprijs is een belangrijke graadmeter bij het bepalen van het juiste aankoop moment. Als u niet op de hoogte bent van de historische goudprijs en de verwachtingen voor de toekomst dan is het moeilijk in te schatten welke kant de goudprijs op gaat. Zoals het met alle prijzen van beleggingsmiddelen gaat zult u zien dat ook de prijs van goud op en neer gaat, dit komt door het aloude principe van vraag en aanbod. Als u de ontwikkelingen van de goudprijs echter bestudeerd dan kunt u bepaalde patronen waar nemen. Zo wordt het verloop van de goudprijs bijvoorbeeld door de gebeurtenissen in de wereld, denk hierbij aan oorlogen. Een land dat in oorlog is zal daar heel veel geld aan besteden en uiteindelijk is de goud voorraad van een land de enige betaalgarantie. Voor veel beleggers is een oorlog aanleiding om een veilige haven op te zoeken en goud is daarvan een goed voorbeeld, dit heeft vervolgens een positieve invloed op het goudprijs verloop. Als een land dat in oorlog is heel erg ver gaat dan kan het zelf voorkomen dat de goudvoorraad verkocht moet worden om de oorlog te financieren. Dit zal dan een negatief effect op het verloop van de goudprijs hebben omdat er meer goud op de markt beschikbaar komt.

Goed op de hoogte blijven van de actualiteit is dus een vereiste als u in goud wilt gaan beleggen en de goudprijs ontwikkelingen wilt voorspellen. Toch is het de normale handel in grondstoffen die de meeste invloed heeft op het verloop van de goudprijs. Als op enig moment een aantal beleggers besluit over te stappen op beleggingen in goud dan zullen ze gezamenlijk een grote vraag naar goud in de markt neer leggen. Als er op dat moment minder goud te koop wordt aangeboden dan dat er gevraagd wordt dan betekend dit dat de prijs omhoog zal gaan, wie het meeste bied mag het kopen.

Aangezien er een beperkte hoeveelheid nieuw goud gewonnen wordt in de wereld en dat het meeste van dit goud bestemd is voor het versterken van de goudvoorraad zal het u niet verbazen dat de ontwikkelingen van de goudprijs continue onder druk staan. De laatste jaren is de vraag naar goud veel groter dan het aanbod van goud op de markt, vooral het aanbod van nieuw goud kan de vraag niet bijhouden en de prijs gaat daarom alleen maar omhoog.

Het is niet te voorzien dat er op korte termijn verandering in het verloop van de goudprijs zal komen, het bouwen van nieuwe goudwinningfabrieken vergt een enorme investering en een lange tijd van voorbereidingen. Bestaande bedrijven zullen niet zo snel een dergelijke investering doen als ze niet zeker zijn dat ze deze terug kunnen verdienen. Bovendien worden geen nieuwe fabrieken bij bestaande mijnen gebouwd en worden er vrijwel geen nieuwe mijnen geopend. Het verloop van de goudprijs zal dan ook onder druk blijven staan en zal het niet moeten hebben van een hoger aanbod van nieuw goud. Een ontwikkeling die de goudprijs ontwikkelingen kan beïnvloeden zou een herstel van de traditionele belegging mogelijkheden kunnen zijn. Als aandelen, opties en andere vormen weer een goed rendement op gaan leveren dan zullen veel beleggers terug keren naar deze vormen van beleggen omdat daar op de korte termijn meer resultaat mee te behalen is. Het goudprijs verloop zal dan een daling laten zien waardoor beleggingen in goud op de korte termijn geen rendement op zullen leveren. Beleggen in goud is gezien het historische verloop van de goudprijs dan ook een belegging op de langere termijn. Alleen op de langere termijn heeft goud de kans om voldoende aan waarde te winnen om alle hongerige beleggers van een mooi winst te voorzien.