Goudprijs in Euro

Het mag u duidelijk zijn waarom een euro goudprijs voor u als Nederlandse belegger voordelen biedt. In Nederland is in 2002 de euro als gelige valuta geïntroduceerd, voor alle Nederlanders was het belangrijk om zo snel mogelijk te wennen aan het gebruik en de waarde van de euro. Omdat elke verandering moeizaam gaat duurde dat een tijd maar voor beleggers was er een lichtpunt, doordat de euro een ijzersterke start maakte was al snel de noodzaak geboren om de goudkoers in euro weer te geven waardoor het wennen aan de euro voor beleggers in goud heel eenvoudig gemaakt werd.

De euro is inmiddels geheel ingeburgerd in de Nederlandse samenleving, de mensen die nog steeds prijzen omrekenen naar de gulden gaan een vergelijking aan die niet meer van deze tijd is omdat prijzen in gulden ook gestegen zouden zijn. Het heeft niet veel zin om een aankoop te baseren op de vraag of de prijs in het afgelopen decennium gestegen is, natuurlijk is deze prijs gestegen en het is dan ook belangrijker om u zelf te vragen of u deze aankoop echt nodig hebt. Voor beleggers in goud is de goudprijs in euro een middel om deze prijs te vergelijken met het alledaagse leven. U kunt zich bijvoorbeeld afvragen of u op dit moment geld over hebt om te beleggen in goud. Aan de hand van de goudprijs in euro kunt u deze vraag eenvoudig beantwoorden en hoeft u niet eerst een omrekening te doen van de dollar naar de euro. De dollar komt in dit verhaal voor omdat de internationale goudhandel een prijs hanteert van een aantal dollars per Troy Ounce goud. Toen na de introductie van de euro de Europese munt erg sterk bleek te zijn en er in Europa veel beleggers in goud zijn, is besloten om de goudkoers in euro weer te geven. Door dit besluit werd het voor Europese beleggers een stuk eenvoudiger om de prijs van goud te vergelijken met de geldende valuta. Natuurlijk is de euro goudkoers een directe omrekening van de koers in dollars en loopt deze in de pas met de ontwikkelingen van deze laatste koers.

De goudprijs in euro is ook de prijs die u aan zult treffen bij de handelaar waar u uw beleggingsgoud aan wilt kopen. Een handelaar kan wel besluiten om ook een prijs in dollars aan te geven maar zal te allen tijde ook een prijs in euro’s weer moeten geven. Dit komt natuurlijk omdat de euro in Nederland nu eenmaal de officiële valuta is maar het is voor de Nederlandse belegger ook veel eenvoudiger om de goudprijs in euro te bevatten omdat er niet omgerekend hoeft te worden vanuit de dollar. Bovendien is de winst die u met uw goud beleggingen in euro’s haalt ook direct te besteden. Als u in dollars uitbetaald zou worden wanneer u uw goud verkoopt dan zult u op een geschikt moment moeten wachten om deze dollars in euro’s om te wisselen. De dollar koers gaat immers op en neer en door te wachten zou u een betere wisselkoers kunnen krijgen of, misschien wel juist niet. Als er geen euro goudprijs zou bestaan dan zult u noodgedwongen ook in dollars moeten beleggen en dat is nu juist één van de redenen waarom beleggers vanuit de valuta handel overstappen naar het beleggen in goud.

De goudprijs in euro die u via verschillende media kunt raadplegen wordt dus bepaald door de international goudhandel. Aan de hand ven de koers van de dollar ten opzichte van de euro wordt deze prijs omgerekend naar de euro goudprijs. Deze prijs wordt vervolgens weergegeven op het internet, verspreidt via beleggingsadviseurs of de krant en gebruikt door handelaren in goud. De goudprijs in euro die u bij uw handelaar moet betalen is dus direct afhankelijk van wat er in de internationale goudhandel gebeurd. Omdat er vrijwel elke minuut een omrekening plaats vindt van de dollar goudkoers in euro zult u de effecten van de markt ook direct terug vinden in de prijs die u moet betalen. De prijs die u te zien krijgt veranderd dus continue omdat deze continue aangepast wordt aan de koers in dollars. Door dit systeem mag u er van uitgaan dat de goudprijs in euro die aan u gevraagd wordt ook de echte prijs van dat moment is.