Goudprijs in Dollars

Bij elke aankoop van beleggingsgoud die u doet zult u een prijs moeten betalen die bepaald wordt door de prijs in de internationale goudhandel en de invloed die de euro dollar koers op deze prijs heeft. Zoals u weet wordt in de internationale handel in edelmetalen de dollar gebruikt als valuta omdat deze door vrijwel alle landen ter wereld geaccepteerd wordt. De dollar zelf is ook een veel gebruikte vorm van beleggingen in de valuta handel en daarom voor iedereen ter wereld beschikbaar. Dit is ook waarom de goudprijs in dollar overal ter wereld gebruikt wordt.

Het feit dat vanaf de introductie in 2002 de euro een hele sterke munteenheid bleek is de reden geweest om de goudprijs ook officieel in euro’s weer te geven. De invloed van de wisselkoers op de prijs van goud is echter van wezenlijk belang op de prijs van goud in euro die aan u in rekening gebracht wordt. Zodra de dollar aan waarde wint ten opzichte van de euro dan zal de europrijs van goud hoger worden en als u minder dollars voor elke euro krijgt dan gaat de europrijs van goud naar beneden. Dit is dan ook de reden dat naast het gokken op de fluctuaties in de goudprijs in dollars beleggen een populaire vorm van beleggen is. Deze invloed van de wisselkoers is van toepassing voor alle landen ter wereld die de dollar niet als officiële valuta hanteren. Door deze invloed van de wisselkoers is het dan ook goed dat internationaal de goudprijs in dollars bepaald wordt, één valuta maakt het voor iedereen duidelijk hoeveel er betaald moet worden en hoeveel de opbrengst zal zijn.

Het feit dat u bij uw handelaar gewoon in euro’s betaald doet niets af aan het feit dat u er goed aan doet om ook de goudprijs in dollars te volgen. Het is in Europa niet zo moeilijk om de europrijs van goud te weten te komen maar als u elders in de wereld verblijft dan zult u het met de goudprijs in dollars moeten doen. No geel belangrijker is dat de internationaal bepaalde prijs in dollars een werkelijk beeld geeft van de prijs van goud omdat hier geen wisselkoers op van toepassing is. Goud in euro kopen is dan wel handig omdat in Nederland de euro de officiële munteenheid is maar kan onvoordelig zijn door de invloed van de euro dollar koers. Dit laatste is ook de reden waarom professionele beleggers, die vaak direct op de beurs opereren, ook zaken doen in dollars.

Professionele beleggers beleggen vaak op een kortere termijn in goud waardoor de winstmarges lager zijn, de wisselkoers kan daardoor ook een net gemaakte winst volledig doen verdampen. Als u als particuliere belegger de mogelijkheid geboden wordt om een goudprijs in dollars te betalen dan is dit zeker het overwegen waard. Het ligt en maar net aan wat de wisselkoers op dat moment is en hoeveel tijd u hebt om dit allemaal uit te zoeken. Door continue op de hoogte te blijven van de goud prijzen in zowel euro’s als dollars en van de wisselkoersen kunt u zich een hoop tijd besparen.

Als u goud aan koopt in euro’s en dit na een tijd ook weer verkoopt in euro’s dan is de goudprijs in dollars nog steeds van belang. De prijs die u bij aankoop in rekening wordt gebracht wordt namelijk bepaald aan de hand van de internationale goudprijs in dollars. Als de wisselkoers u dus niet gunstig gezind is dan zult u meer moeten betalen voor uw goud aankoop terwijl het ook voor kan komen dat u minder terug krijgt voor uw goud. Toch is het niet zo dat alles nu van de goudprijs in dollars afhangt, als u nu bijvoorbeeld 50 euro per gram betaald en er wordt u over tien jaar 60 euro per gram geboden, dan heeft u nog steeds een winst gemaakt van 10 euro per gram. Uiteindelijk is het u natuurlijk om deze winst te doen maar het zou leuk zijn als de euro dollar koers u hier een handje bij helpt. Het illustreert echter wel waarom de goudprijs in dollars belangrijk is voor de opbrengst van uw beleggingen en daarmee het nut van het beleggen in goud in plaats van andere vormen van beleggen.