Goud vs Zilver

Als u tot de groep mensen behoort die er over denkt om te gaan beleggen in edelmetalen dan hebt u heek wat zaken op een rij te zetten. Allereerst zult u moeten besluiten in welk edelmetaal u wilt gaan beleggen. De bekendste edelmetalen die geschikt zijn voor beleggingen zijn goud en zilver. Om allereerst dit besluit te nemen zult u zich in beide metalen moeten verdiepen om te ontdekken welke verschillen goud en zilver hebben.

Goud en zilver hebben in de historie altijd een innige relatie met elkaar gehad. Deze twee edelmetalen zijn immers altijd al zeldzaam geweest omdat de ingewikkelde moderne processen voor de winning er van nog niet bestonden. Het zilver of goud dat in het verleden gevonden werd bestond hoofdzakelijk uit de grotere hoeveelheden die met het blote oog gevonden konden worden. De relatie die goud vs zilver daardoor ontwikkelden had dan ook te maken met de hoeveelheid die gevonden werd, net als tegenwoordig het geval is. Omdat deze edelmetalen stonden voor rijkdom heeft de relatie van goud vs zilver ook tot diverse interessante ontwikkelingen in onze taal gezorgd. Denkt u maar eens aan de verschillende spreekwoorden en gezegden die onze taal tijk is; Spreken is zilver en zwijgen is goud, is daar een goed voorbeeld van. Maar ook; Het zilver van de handel in meer waad dan het goud van de arbeid, dit betekend dat u met de handel meer kunt verdienen dan met arbeid en dit is iets dat u als belegger aan moet spreken. Er zijn nog een aantal spreekwoorden meer over goud vs zilver die vandaag de dag nog volledig van toepassing zijn; Dat zijn gouden appelen in zilveren schalen, betekend mooi en overtuigend kunnen spreken en is vandaag de dag nog steeds waar te nemen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de historie zilver soms een grotere populariteit genoot dan goud, ook al verschillen goud en zilver vandaag de dag nog steeds in beschikbaarheid. Waar sommige culturen er een ‘Gold Standard’ op na hielden waren andere culturen juist overtuigd van een ‘Zilver Standard’. Zilver is ook vele jaren als internationaal betaalmiddel gebruikt omdat valuta niet over en weer gewaardeerd werden, de valuta die u vandaag de dag kent is nog niet zo lang in omloop. Eind achttiende eeuw zorgde de handel met China er zelfs voor dat in Europa een tekort aan zilver ontstond, hierdoor werden zilveren munten kleiner en kwamen ook de eerste waarde papieren in omloop. De verhouding van goud vs zilver heeft altijd een grote invloed gehad op de economie en de waarde van die de mens aan alles verbond. Pas in 1971, toen Amerika haar ‘Gold Standard’ los liet, werd de handel in edelmetalen zoals u die vandaag de dag kent geboren.

Van deze vrije handel in goud en zilver en de invloed op de prijs die daar vanuit gaat kunt u vandaag nog profiteren. Waar een Troy Ounce goud in 1971 nog zo’n 35 dollar kostte, ging de prijs van deze zelfde Troy Ounce goud in 2008 even door de magische grens van 1000 dollar en drie jaar later zelfs definitief door de 1500 dollar grens. Natuurlijk verschillen goud en zilver in prijs, goud is vele malen zeldzamer en daarom ook vele malen duurden. De ratio van goud vs zilver is aan het einde van het eerste decennium van de twintigste eeuw behoorlijk scheef gegroeid en het is dan ook de verwachting dat zilver een inhaalslag gaat maken. Een ander belangrijk verschil kunt u vinden als u naar de koers van goud vs zilver kijkt, waar de goudkoers een buitengewoon grillig verloop kent is de zilverkoers een stuk stabieler. De hogere prijs van goud zorgt er daarbij voor dat 5% prijsstijging gelijk een veel groter bedrag is dan dat u bij zilver zult ontdekken. Toch is het beleggen in goud of zilver voor u als belegger beide interessant, met beide edelmetalen kunt u bijzonder mooie winsten maken die u nergens anders kunt behalen. Houdt voordat u een keuze maakt er wel rekening mee dat u over goud geen BTW hoeft te betalen en dat alleen zilveren munten van BTW vrijgesteld zijn maar u over baren zilver wel BTW moet betalen. Wat u ook niet moet vergeten is dat u van zilver veel meer volume aankoopt dan van goud, goud is twee maal zo zwaar als zilver en is bovendien veel meer waard. Op het moment van dit schrijven was een Troy Ounce zilver ongeveer driekwart van de prijs van een gram goud. Uw beveiligde opslag zal dan ook sneller met zilver gevuld zijn dan met goud. Voor een goede spreiding van uw beleggingen kunt u altijd in goud en zilver samen beleggen en zo het beste van beide kanten binnenhalen.